2017: Uw stem telt nu meer dan ooit!

Het is een spannende tijd in Nederland, Europa en de wereld! Volgende maand zijn de Nederlandse verkiezingen en in april en mei de Franse presidentsverkiezingen (eerste en tweede ronde). In september zijn de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag aan de beurt. Om ons heen gebeurt er erg veel. Lokaal, maar ook verder van ons vandaan. Nu de Britten hebben besloten de Europese Unie te verlaten en er in Amerika een radicaal andere politieke wind waait, komen ook onze zekerheden en welvaart onder druk te staan als we nu de verkeerde beslissingen nemen. 14w12_tweede-kamer-stoeltjesAmerika dat zichzelf altijd op de borst sloeg als de ‘leider van de vrije wereld’, is diep verdeeld en heeft nu een president die de eigen rechters en media frontaal aanvalt, het milieu over boord zet en onwaarheden verspreidt als hem dat uitkomt. Dit is ongekend! Groot Brittannië flirt ondertussen met dit nieuwe Amerika om zich af te zetten tegen Europa en de onderhandelingspositie voor de uittreding te verbeteren, terwijl de Russen aan de Europese grenzen tevreden toekijken hoe het westen zichzelf destabiliseert. De Chinezen willen de Europese Unie links en rechts economisch in halen en de intellectuele elite ontvlucht Turkije massaal nu ontslagrondes elkaar in rap tempo blijven opvolgen en intimidatie van tegenstanders van Erdogan aan de orde van de dag is. Tot slot wijzen de eerste tekenen er op dat de nieuwe buitenlandse politiek van de VS er op gericht zal zijn, om Europa te destabiliseren en uit elkaar te spelen. Want, een zwak en verdeeld Europa betekent een economisch sterkere VS, wat ons banen en welvaart zal gaan kosten.

In Frankrijk wil Marie Le Pen de Europese samenwerking opdoeken en vindt Wilders en de Duitse AFD aan haar zijde. 2017 wordt een heel belangrijk en historisch toekomstbepalend jaar. De Nederlandse kiezer draagt een enorme verantwoordelijkheid om de juiste keuzes te maken. Waar gaan wij naar toe?

Voor het CDA is er maar één weg vooruit. Namelijk gezamenlijk in de Europese Unie. Dat betekent niet dat Europa alles moet doen! Sterker nog, Europa moet zich herbezinnen op haar kerntaken. Maar dat wij samen op moeten trekken is evident. Juist nu moeten we meer dan ooit aan onze gemeenschappelijke waarden en economische samenwerking vast houden. Voor Nederland is de Europese samenwerking misschien wel de grootse pijler van onze welvaart en stabiliteit. De keuze is op 15 maart aan u. Een stem op het CDA is een stem voor een sterk Nederland binnen een verenigd Europa.

Wim van de Camp.